• Temperatuur 2.4 °C
112Zwaagwesteinde . NL
Vanaf 15 september 2018 wordt 112Zwaagwesteinde . NL niet meer bijgewerkt. Sinds 2006 zijn er duizenden berichten en tienduizenden foto’s over De Westereen op de website geplaatst. Dankzij de financiële bijdrage van onze adverteerders kunnen wij de site tot tenminste juli 2020 actief houden en zijn zolang alle reportages als archief te bekijken. De foto's kunnen tot die tijd ook nog steeds besteld worden. Wilt u contact met ons opnemen? Ons e-mailadres 112zwaagwesteinde@hetnet.nl blijft actief.

Zwaagwesteinde troeft Minnertsga op alle fronten af

Een uitstekend spelend Zwaagwesteinde heeft zaterdag een eenvoudige zege geboekt. De Westereenders waren heer een meester tegen een zwak spelend Minnertsga dat met een 3-1 nederlaag nog genadig wegkwam.

Na een aftastend begin van zo’n 10 minuten nam Zwaagwesteinde het heft volledig in handen en na 12 minuten spelen volgde de eerste van wat later zou blijken vele kansen deze middag. Piet Dijkstra behield het overzicht en legde de bal breed op Rene Nauta die echter niet helemaal goed uitkwam en de bal naast in plaats van in het lege doel schoot. En na een één-tweetje tussen Sven Rozendal en Auke Westra ging eerstgenoemde alleen op doelman Jorn Helder af, maar de anders zo trefzekere Rozendal schoot via de benen van de doelman net naast. Uit een snel genomen hoekschop van Rozendal was het Wymer de Vries die de bal net niet vol raakte, waardoor doelman Helder redding kon brengen en een schot van de bedrijvige Rozendal ging centimeters naast het doel van Helder.
In de 27ste minuut volgde alweer een grote kans toen Rozendal alleen op doelman Helder af kon gaan. In plaats van zelf te schieten koos hij voor een breedtepass richting Nauta. Een verdediger van Minnertsga kon nog net ingrijpen, al passeerde hij hierbij bijna zijn eigen doelman. Minnertsga kwam er totaal niet aan te pass. De gasten probeerden de bakens door middel van enkele pittige overtredingen te verzetten, maar dit werd door de matig leidende arbiter Tjalma onbestraft gelaten. Ook aan de kant van Zwaagwesteinde hadden er deze middag wel wat kaarten kunnen vallen, maar Tjalma leek deze niet bij zich te hebben. Overigens had het fysieke spel van Minnertsga geen effect en na 43 minuten spelen nam de thuisploeg verdiend de leiding. Na een overtreding op hem, nam Rene Nauta de vrije trap ter hoogte van de middenlijn snel. Bij Minnertsga stonden ze te slapen en Sven Rozendal kon nog maar een keer alleen op doelman Helder af gaan, dit keer bleef hij kalm en schoof de bal onder de doelman door: 1-0

Na rust bleef Zwaagwesteinde doorgaan op haar elan van de eerste helft, al was de eerste (tevens enige kans deze wedstrijd) voor de gasten. Doelman Johan Jan Kleefstra moest buiten de “zestien” handelend optreden. Hij verwerkte de bal echter niet al te best, waarna Gerlof Glazema hem met een verre lob probeerde te verschalken. Kleefstra was maar net op tijd terug om de bal onder de lat vandaan te tikken. Voor de rest kreeg Minnertsga voorin geen poot aan de grond tegen het sterk spelende centrale verdedigingsduo van de Westereenders. Jesse Rozendal en Thomas Hoekstra waren hun tegenstanders deze middag continu de baas. In de 55ste minuut verdubbelde Zwaagwesteinde op werkelijk schitterende wijze de score. Een laag genomen hoekschop van Rene Nauta kwam bij Wytze Pilat terecht die vanuit een moeilijke hoek de bal heerlijk over de boomlange Helder stifte: 2-0
In het kwartier dat volgde kreeg de thuisploeg, mede door erg matig verdedigen van Minnertsga, legio kansen om de score verder uit te breiden, maar Sven Rozendal, Rene Nauta en met name Auke Westra wisten het net niet te vinden.
De ingevallen Rene Vellinga probeerde het met enkele knappe afstandsschoten, maar ook hij wist het net niet te vinden. Dat deed een andere invaller wel. Het was Rene Nauta die na goed doorzetten het overzicht behield en de bal breed legde op Jelle van der Wal die raak schoot: 3-0 na 85 minuten spelen. Assist nummer 3 voor Nauta deze middag en een mooie opsteker voor Van der Wal, die na jaren van blessureleed zijn eerste competitietreffer in de hoofdmacht maakte. De wedstrijd eindigde voor Van der Wal wel in mineur toen hij in de blessuretijd een doorgebroken speler onderuit haalde en bleek dat arbiter Tjalma dan toch kaarten bij zich had. Rood voor Van der Wal en de toegekende penalty werd door Symen Zeldenrust benut: 3-1.
Direct hierna floot arbiter Tjalma voor het einde van de wedstrijd.

Waar vooraf toch enige vrees bestond voor het treffen met het fysiek sterke Minnertsga, bleek deze ongegrond. Zwaagwesteinde was op alle fronten beter, het enige wat de thuisploeg zichzelf kan verwijten is dat de score niet verder werd opgevoerd. En dit kon nog weleens belangrijk zijn in de strijd om de tweede periode. Door de nederlaag van Fc Grootegast staat Zwaagwesteinde nu samen met de Groningers bovenaan in deze periode, al heeft nummer 3 Rottevalle, dat nog een wedstrijd moet inhalen, de beste papieren. Volgende week speelt Zwaagwesteinde de uitwedstrijd tegen Rottevalle. De aanvang van deze wedstrijd, die overigens niet meetelt voor de tweede periode, is 14.45.