• Temperatuur 2.4 °C
112Zwaagwesteinde . NL
Vanaf 15 september 2018 wordt 112Zwaagwesteinde . NL niet meer bijgewerkt. Sinds 2006 zijn er duizenden berichten en tienduizenden foto’s over De Westereen op de website geplaatst. Dankzij de financiële bijdrage van onze adverteerders kunnen wij de site tot tenminste juli 2020 actief houden en zijn zolang alle reportages als archief te bekijken. De foto's kunnen tot die tijd ook nog steeds besteld worden. Wilt u contact met ons opnemen? Ons e-mailadres 112zwaagwesteinde@hetnet.nl blijft actief.

Slotfase wordt Zw’einde voor twee keer op rij noodlottig

DE WESTEREEN– Wisselvallig. Zo zijn de prestaties van Zwaagwesteinde dit seizoen het best te omschrijven. Goeie wedstrijden worden afgewisseld met hele zwakke en die van afgelopen zaterdag tegen Anjum viel duidelijk in de laatste categorie. Omdat de withemden uit Anjum er ook niks van bakten viel er voor de toeschouwers dan ook niet veel te genieten op sportpark “De Wieken”. Een late treffer uit een strafschop leverde de gasten een nauwelijks verdiende overwinning op: 1-2.

Verslag: Ronald van Gennep. Foto’s: Erik Visser

Zoals wel vaker dit seizoen was de overwinning in de categorie balbezit duidelijk voor Zwaagwesteinde. Het veelvuldige balbezit leverde in de eerste 45 minuten echter geen enkele uitgespeelde kans op. Het bleef beperkt tot enkele afstandsschoten, maar een bal tussen de palen, dat was al wat teveel gevraagd. De enige kans voor de thuisploeg ontstond uit een corner, toen de kopsterke Henk van der Wal met een krachtige kopbal doelman Lolke Dijkstra het nakijken gaf. De doelman kreeg op de lijn echter hulp van Ate de Haan. De gasten beperkten zich tot verdedigen, maar waren op de counter wel gevaarlijk. Nadat Stephan Overkempe in de twaalfde minuut al een waarschuwing gaf (redding doelman Roelof van der Ploeg), was het in minuut 26 wel raak. Na een simpele, doch effectief uitgevoerde counter vloerde Jan Tijtsma doelman Van der Ploeg van dichtbij: 0-1
Vlak voor rust moest Zwaagwesteinde nog een tegenvaller incasseren toen Jelle van der Wal met een knieblessure naar de kant moest.

Na rust werd bij de thuisploeg centrale verdediger Henk van der Wal in de spits geposteerd om voor wat balvastheid voorin te zorgen, maar de gelegenheidsspits werd door zijn ploeggenoten slechts zelden gevonden. De gastenverdediging, die met gemiddeld meer dan 3 tegendoelpunten op papier niet tot de beste in deze klasse behoort, werd nimmer in verlegenheid gebracht. Op de counter kreeg Anjum nog een beste kans, Jan Tijtsma schoot echter wild over. Even later verdween de bal wel in het Westereender doel, toen doelman Van der Ploeg de bal knullig tegen een gastenspeler opschoot. Met de hand gemaakt aldus arbiter Huizinga, hetgeen fel betwist werd door de gasten.
Een kwartier voor tijd viel dan toch plots nog wat te beleven op groene weide, toen Henk van der Wal goed zijn lichaam gebruikte en het leer tot bij invaller Lieuwe de Roos bracht. De Roos vuurde de bal vanaf een meter of 16 onhoudbaar achter doelman Dijkstra. Even later claimde de Roos nog een strafschop, maar arbiter Huizinga oordeelde van niet en dat leek mij de juiste beslissing. Aan de andere kant legde de arbiter de bal 5 minuten voor tijd wel op de stip en nu was het de thuisploeg die de beslissing fel betwistte.
Na een luchtduel tussen doelman Van der Ploeg en Stephan Overkempe ging laatstgenoemde naar de grond en tot afgrijzen van de thuisploeg wees arbiter Huizinga naar de stip. Bij de thuisploeg zagen ze de overtreding net andersom, uw verslaggever stond simpelweg te ver van de situatie om dit te kunnen beoordelen.
Wat hij zonder problemen wel constateerde, was dat de strafschop onberispelijk werd binnengeschoten door Stephan Overkempe: 1-2
Anjum hield vervolgens makkelijk stand en sleepte zo een overwinning uit het vuur, de gastheren gaven voor de tweede week op rij een gelijkspel prijs in de slotfase.

Door dit resultaat daalt Zwaagwesteinde naar de 9de positie op de ranglijst. Volgende week is er kans op eerherstel tegen het nog puntloze Trynwâlden.
De wedstrijd op het vernieuwde kunstgrasveld in Oentjerk begint om 14:30 uur.