• Temperatuur 2.4 °C
112Zwaagwesteinde . NL
Vanaf 15 september 2018 wordt 112Zwaagwesteinde . NL niet meer bijgewerkt. Sinds 2006 zijn er duizenden berichten en tienduizenden foto’s over De Westereen op de website geplaatst. Dankzij de financiële bijdrage van onze adverteerders kunnen wij de site tot tenminste juli 2020 actief houden en zijn zolang alle reportages als archief te bekijken. De foto's kunnen tot die tijd ook nog steeds besteld worden. Wilt u contact met ons opnemen? Ons e-mailadres 112zwaagwesteinde@hetnet.nl blijft actief.

Zw’einde doet zichzelf met 10 man tekort in Minnertsga

MINNERTSGA – Ondanks dat men zowat de hele wedstrijd met 10 man speelde, verliet Zwaagwesteinde afgelopen zaterdag met een fikse kater het kunstgras van Minnertsga. De thuisploeg wist zich geen moment raad met de man meer situatie, maar Zwaagwesteinde wist de voor rust verkregen marge na rust niet uit te breiden, waarna men 10 minuten voor tijd alsnog het deksel op de neus kreeg: 1-1

Door: Ronald van Gennep, foto’s: V.V. Minnertsga

Amper 4 minuten duurde de wedstrijd van Jelle van der Wal. Een overtreding van de centrale verdediger werd door arbiter Feye van der Wal als het ontnemen van een scoringskans beoordeeld, rood dus. Een door de gasten fel betwiste lezing van de eigenaardige leidsman. En het gevoel van onrechtvaardigheid groeide naarmate de eerste helft. Want zowat bij elke Westereender overtreding greep de arbiter gretig naar de borstzak. Hier zaten ook zeker terechte kaarten bij hoor, daar niet van, maar dat de thuisploeg er bij haar overtredingen zonder prent vanaf kwam (toegegeven: het waren geen zware overtredingen), zorgde ook bij de staf voor wrevel en trainer Zandberg werd achter de hekken gesommeerd.

Dat Minnertsga met een man meer voetbalde bleek overigens eerder een vloek dan een zegen. Want hoe de ploeg van John Hofte op de derde plaats op de ranglijst is beland is mij na het tweemaal aanschouwen van deze ploeg een raadsel. De thuisploeg wist zich totaal geen raad met de man meer en Zwaagwesteinde bleef makkelijk op de been, al mocht men niet klagen dat een overtreding van Louwrens Wagenaar niet met een strafschop werd bestraft.

De mogelijkheden in de eerste helft waren dan ook voor het tiental. Jan Eisma schoot vanuit een moeilijke hoek naast en Wymer de Vries, eveneens vanuit een moeilijke hoek op doelman Jorn Helder. Vlak voor rust kwamen de gasten dan toch op voorsprong, toen doelman Helder blunderde bij een voorzet van Jan Eisma en zijn collega in een poging de bal weg te werken het leer ongelukkig op de arm kreeg. Strafschop volgens Van der Wal, een zwaar verdict. Het maakte Lieuwe de Roos niet uit: 0-1

Voor rust kreeg René Vellinga zelfs de mogelijkheid om de score te verdubbelen, hij kon alleen op doelman Helder af, maar wachtte te lang en vanuit een moeilijke hoek schoot hij naast.

Ook na rust plooide Zwaagwesteinde met 10 man terug, de bal was voor Minnertsga. Vaak niet voor lang overigens. Zwaagwesteinde bleef makkelijk overeind, al kostte het met een man minder uiteraard wel veel krachten. En juist daarom zou het zo fijn zijn geweest als de marge in de eerste fase van de tweede helft zou zijn vergroot. En volop kansen daarop in het eerste kwartier. Een vrije trap van Lieuwe de Roos werd door doelman Helder gepareerd, maar op een kopbal van Wymer de Vries was de boomlange goalie kansloos. Helaas zat de lat in de weg. Lieuwe de Roos had gezien dat Helder telkens wel erg ver voor zijn doel stond, maar zijn lob van ver belandde op het dak van het doel en de beste kans volgde in de 58ste minuut toen Jan Eisma de bal van zeer dichtbij na goed voorbereidend werk van Lieuwe de Roos tegen de onderkant van de lat gleed. Dat de grootste kans van Minnertsga door notabene Westereender verdediger Henk van der Wal (verschalkte bijna eigen doelman Roelof van der Ploeg) werd geproduceerd was veelzeggend, al was Remco van der Mossel met een kopbal uit een hoekschop recht op doelman Van der Ploeg ook kansrijk. In het laatste kwart waren de krachten echt wel op bij de gasten en werd de druk door Minnertsga opgevoerd. Maar de thuisploeg slaagde er maar niet in een kans bij elkaar te voetballen en dus gloorden er 3 onverwachte punten voor de equipe van Zandberg. Tien minuten voor tijd moest Zwaagwesteinde toch capituleren, toen de bal via de kluts voor de voeten van Jildert de Vries belandde en de aanvaller schoot via Van der Ploeg raak. Het het nog erger kunnen zijn worden voor Zwaagwesteinde, het was echter doelman Van der Ploeg die op fraaie wijze een eveneens fraaie vrije trap van Ydo Hoekstra uit zijn doel wist te ranselen. Vlak voor tijd kreeg ook Zwaagwesteinde middels Lieuwe de Roos nog een vrije trap te nemen op een leuke positie. Zijn poging belandde echter in de handen van doelman Helder.

En dus waren er na afloop alleen maar verliezers: Zwaagwesteinde, omdat het ondanks 10 man eigenlijk had moeten winnen en Minnertsga, omdat men ondanks een numerieke meerderheid ook met een punt genoegen moest nemen. En als er dan toch een winnaar moet zijn: de penningmeester van de KNVB zal vast goed hebben geslapen.

Door dit punt blijft Zwaagwesteinde in de onderste regionen bivakkeren. De komende 2 weken geen competitie, de eerstvolgende wedstrijd is op 10 maart thuis tegen Trynwâlden.