• Datum Donderdag 19 Juli 2018
  • Temperatuur 23.5 °C
112Zwaagwesteinde . NL

Goede maar zware koersweek voor Anouska Koster

De afgelopen week reed het damespeloton door Friesland en Groningen tijdens de Healthy Ageing Tour. De vijfdaagse rittenkoers begon met een tijdrit in Heerenveen en eindigde zondag met een rit in Groningen. Anouska en haar WaowDeals Pro Cycling ploeggenotes kenden een prima koersweek.

Snelle start
De eerste opdracht voor dames in deze Healthy Ageing Tour was een snelle tijdrit over 8 kilometer rond het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Anouska reed met een gemiddelde van ruim 43 km/u over het parcours in de Friese sportstad en liet het uurwerk stil staan na 11 minuten en 8 seconden. Goed voor een 13e plek op 33 seconden van ritwinnares Anna van der Breggen.

De tweede etappe in de Healthy Ageing Tour werd een waar slagveld door de regen en wind. Anouska en WaowDeals Pro Cycling ploeggenote Korevaar waren alert en zaten mee in de eerste waaier van 13 rensters. Zij reden snel een halve minuut voorsprong bij elkaar, later werd dit zelfs een minuut en was duidelijk dat de winnares vooraan zat. Net voor het ingaan van de laatste lokale ronde zorgde een versnelling van Van Gogh voor een breuk in de eerste groep. Vijf rensters – waaronder Anouska – reden voorop, maar zagen de achtervolgers net na het passeren van de finish weer langszij komen. Een duo-aanval van Pieters en Barnes had even later wel succes. In een sprint-a-deux was Pieters nipt de snelste. Op een ruime halve minuut reed Anouska naar een nette 7e plek.

Dubbelprogramma op dag 3
De derde dag in de Healthy Ageing Tour bestond uit twee delen. `s Ochtends een rit in lijn, gevolgd door een ploegentijdrit in de middag. In de ochtendrit van Oldambt naar Winshoten (66,2 kilometer) kwam  WaowDeals Pro Cycling goed als blok voor de dag. Een kwartet WaowDeals rensters – waaronder Anouska – vocht met nog 30 anderen voor de ritzege. Die ging naar de rappe Kirsten Wild. Anouska eindigde met een 11e plek net buiten de top-10.

Na een paar uurtjes rust was het opnieuw afzien geblazen voor de rensters. De tweede opdracht van de dag was een ploegentijdrit over 17,5 kilometer in en rond Stadskanaal. WaowDeals Pro Cycling zette een tijd van 23 minuten en 1 seconde op de klokken. Daarmee werd  de groene formatie 6e in de daguitslag, ruim een minuut achter winnaar Boels.

Lastig slotstuk
De vierde en langste etappe van deze Healthy Ageing Tour werd een waar spektakel met waaiers. Een groep van 13 rensters reed al snel weg en werd niet meer terug gezien. Anouska miste dit keer de boot, maar haar ploegmaats Van de Ree en Markus waren wel vooraan vertegenwoordigd. Anouska reed de hele dag in een kleine tweede waaier. Ze zag de koplopers beetje bij beetje verder wegrijden en eindigde uiteindelijk op ruim 3 minuten als 17e.

De slotrit van de Healthy Ageing Tour voerde de rensters door de straten  van Groningen. Deze rit leverde het nodige aanvalsspektakel op, kenmerkend voor deze mooie wielerweek. Al snel reed een groepje van 7 rensters weg. Hun voorsprong schommelde lang rond de halve minuut, maar liep terug naar 10 seconden op zo`n 35 kilometer van de streep. Een trio rensters waagde vervolgens de oversteek, waarna het peloton even stilviel en de koploopsters uitliepen naar een minuut voorsprong. Het peloton maakte in de laatste ronde nog jacht op de koploopsters, maar kwam te kort. Aafke Soet soleerde vooraan naar de ritwinst. Anouska kwam in een eerste achtervolgend pelotonnetje als 22e over de streep.

12e in eindklassement
Amy Pieters pakte de eindwinst voor haar Boels ploeggenotes Chantal Blaak en Christine Majerus. Anouska eindigde net buiten de top-10 op een 12e plaats. In het ploegenklassement eindigde Anouska met haar WaowDeals Pro Cycling ploeggenotes op een nette 3e plaats.

“Ik heb een goede koers achter de rug. Het was een zware koersweek, maar ik ben deze heel goed doorgekomen. Ik had alleen gehoopt op een uitschieter, maar die bleef helaas uit. Het gevoel is echter goed en dat geeft vertrouwen voor de volgende week met de klassiekers Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Maar nu eerst even met de beentjes omhoog!”, vertelde Anouska na de slotrit.

Foto’s: Willem Koster

Meer informatie over dit bericht

Dit bericht is geplaatst op maandag 9 april 2018 om 21:28 uur.

Dit bericht delen via social media:

Foto's nabestellen?

Heeft u een mooie foto gezien op 112Zwaagwesteinde . NL?

De foto's van de fotografen Pieter en Evert de Vries zijn na te bestellen!

Klik hier voor meer informatie en de tarieven.

K. Venema Assurantiën / RegioBank De Westereen