• Datum Donderdag 19 Juli 2018
  • Temperatuur 23.5 °C
112Zwaagwesteinde . NL

Zw’einde vecht zich knap naar gelijkspel in Kollum

KOLLUM- Na 4 zeges op rij heeft Zwaagwesteinde afgelopen zaterdag weer eens punten laten liggen. De equipe van Klaas Zandberg knokte zich tegen hoogvlieger Kollum knap terug van een 2-0 achterstand (2-2), maar eigenlijk hadden de gasten nog wel recht op wat meer.

Door: Ronald van Gennep, foto’s: Erik Visser

Zwaagwesteinde nam vanaf het begin het initiatief en na 5 minuten caramboleerde de bal voor het favoriete linkerbeen van Marco van Leijen. Zijn poeier kon met moeite worden gekeerd door doelman Auke Hoekstra, de rebound viel net niet voor een Westereender been. Aan de andere kant zeilde een schot van Ruben Merkus net over. In de negende minuut wist Masai van der Weg ternauwernood een Kollumer uitbraak te voorkomen. De bal kwam bij Joop Pijnacker en zijn schot belandde op de uitgestoken arm van Louwrens Wagenaar. Arbiter Hofman wees terecht naar de stip, maar de kaart voor Wagenaar leek overdreven (want geen opzet), al schijnt hands in dit geval volgens de spelregels altijd geel te zijn.

Aanvoerder Wiebe Postma schoot vanaf 11 meter onberispelijk raak: 1-0

Dit was ook de laatste keer de eerste helft dat Kollum gevaarlijk werd. Zwaagwesteinde had een groot overwicht maar het tempo lag wat te laag om Kollum te verontrusten en wat volgde was een gezapige eerste helft waarbij doelman Hoekstra enkel bij voorzetten en corners op de proef werd gesteld.

Direct na rust kreeg Zwaagwesteinde wel een beste kans, toen Robin Feenstra na een één-tweetje met Wymer de Vries vrij voor de goal kwam, maar zijn poging ging voorlangs. In de 50ste minuut verdubbelde Kollum onverwacht en tegen de verhouding in de score, toen Henco Bijlsma uit een vrije trap boven iedereen uit torende en de 2-0 tegen de touwen knikte. Bij Zwaagwesteinde leek het geloof eruit en doelman Roelof van der Ploeg hield zijn team nog enigszins op de been met een redding op een pegel van Henco Bijlsma.

Met het inbrengen van Jan Eisma kwam er nieuw elan in bij de gasten en nadat Eisma eerst zelf een kopkans had gemist gaf hij in de 62ste minuut een perfecte voorzet op Lieuwe de Roos die hard en droog de trekker overhaalde: 2-1

Zwaagwesteinde rook bloed en Dennis Stienstra dook na een één-tweetje met Wymer de Vries vrij in het Kollumer strafschopgebied op maar helaas raakte hij het leder verkeerd. En een volgende voorzet van Eisma zeilde rakelings aan alles en iedereen en het doel voorbij. Ondertussen spaarde arbiter Hofman Louwrens Wagenaar, toen de Westereender verdediger (met dus geel op zak) een tegenaanval middels een duidelijke overtreding voorkwam. Coach Zandberg zag het gevaar en bracht snel Jelle van der Wal voor Wagenaar. Zwaagwesteinde ging ondertussen vrolijk verder met het zoeken van de gelijkmaker en de thuisploeg kwam er echt niet meer aan te pas. Met in de hoofdrol Jan Eisma, die eerst routinier Hoekstra fraai zag redden op zijn kopbal en vervolgens Henk van der Wal net naast zag koppen uit zijn voorzet. De verdediger was als stormram in de spits geposteerd. En nadat Wymer de Vries eerst een volley gekeerd zag worden door doelman Hoekstra was hij in de 83ste minuut wel trefzeker met een fraaie kopbal uit een dito voorzet van……Jan Eisma: 2-2

Kollum leek rijp voor de spreekwoordelijke sloop, maar Zwaagwesteinde vergat door te drukken en in de slotfase werd het nog even hectisch op de Baensein. Eerst claimde Zwaagwesteinde een strafschop na hands in de het Kollumer strafschopgebied, maar Hofman gaf hier geen gehoor aan en even later eiste de arbiter een hoofdrol op. Inmiddels dik in de blessuretijd beging Robin Feenstra na een pittig duel te hebben verloren een overtreding voor de Kollumer tribune. Een normale overtreding waar je best geel voor zou kunnen geven, maar de arbiter toverde, wellicht onder invloed van het Kollumer gejoel ,rood uit zijn zak. Een veel te zware straf.

En toen Jan Eisma na de afgeslagen Kollumer vrije trap plots alleen op doelman Hoekstra af kon en van de sokken werd gelopen door Wiebe Postma waren de rapen al helemaal gaar toen een fluitsignaal van Hofman achterwege bleef.

Ondanks de knappe remonte, heerste er bij de gasten (mede door de hierboven geschetste situaties in de slotfase) toch het gevoel dat er meer in had gezeten tegen een tegenvallend Kollum. Zwaagwesteinde blijft wel volop meedoen in de strijd om de derde periode. Volgende week zaterdag wacht een thuiswedstrijd tegen Berlikum (aanvang 14.30). Dinsdag 24 april speelt de equipe van Zandberg thuis het inhaalduel tegen Waskemeer (Aanvang 20.00)

Meer informatie over dit bericht

Dit bericht is geplaatst op zondag 15 april 2018 om 22:06 uur.

Dit bericht delen via social media:

Foto's nabestellen?

Heeft u een mooie foto gezien op 112Zwaagwesteinde . NL?

De foto's van de fotografen Pieter en Evert de Vries zijn na te bestellen!

Klik hier voor meer informatie en de tarieven.

K. Venema Assurantiën / RegioBank De Westereen